Kiedy testowałam odpowiednie proporcje creme patissiere do tego przepisu, zjadłyśmy go z moimi dziećmi mocząc w nim truskawki. Nie zdążyłam nawet zagnieść ciasta. Jest tak dobry. Daję mniej cukru niż zwyczajowo, ale kiedy mamy do czynienia z dobrymi truskawkami, słodyczy już mamy sporo.
Ciasto:
120 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
2 żółtka
185 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
Pokrojone na kawałki masło ugniatam z mąką. Dodaję jajka i sól i zagniatam ciasto. Jeżeli mam czas formuję kulkę, owijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki. Jeżeli nie, od razu wypełniam foremki cienką warstwą ciasta i piekę na 200 stopni przez 10 minut.
Zabieram się za creme.
250 g śmietanki 30%
4 żółtka
110 g cukru pudru trzcinowego
nasiona z ½ laski wanilii
Żółtka i cukier ubijam na parze. Śmietankę wraz z wanilią zagotowuję i wlewam mieszając do ubitych żółtek. Kiedy krem zgęstnieje, zdejmuję z ognia i wylewam do babeczek. Na nim układam truskawki. Czasem całe, czasem kroję w plasterki.
Comentarios