Kiedy banany robią się czarne i dzieci nie chcą ich tknąć - czas na banana bread, czyli chleb bananowy. Dzieci kochają, a i dorośli do kawy z przyjemnością zjedzą. Dziś wersja z mąką ryżową i kukurydzianą.
3-4 stare banany
120 g masła
2 jajka
90 g trzcinowego cukru pudru
175 g mąki ryżowej
50 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. Biorę keksową foremkę (lub na niewielki chleb), smaruję ją masłem i posypuję bułką. W robocie kuchennym mieszam masło o temperaturze pokojowej z cukrem, dodaję banany i miksuję na jednolitą masę. Dodaję mąki oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Przelewam masę do foremki i piekę godzinę. Pięć minut roboty, dużo przyjemności.
Comments