top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Chłodnik dla zapracowanych

Zaktualizowano: 29 cze 2018

To jest chłodnik dla naprawdę zabieganych lub leniwych. Przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut i za to bardzo go lubię. W zależności od tego, czy muszę wyjść z domu, czy nie dodaję czosnek lub nie. Na gorące dni nie ma nic lepszego!


chłodnik

Składowe na jedną miskę dla jednej osoby

Łyżka koncentratu barszczu czerwonego w szklanej butelce

1 duży kefir lub zsiadłe mleko

½ jajka na twardo

½ ogórka

1 ogórek małosolny

2,3 rzodkiewki

garść koperku

garść szczypiorku

1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

sól w młynku

pieprz kolorowy w młynku


Wszystkie składniki trzymam w lodówce, żeby nie tylko kefir był zimny. Jajko gotuję na twardo i zostawiam do przestygnięcia. Na desce kroję drobno ogórki i rzodkiewki, wrzucam do miski. Następnie kroję drobno koperek i szczypiorek (cienki), ucieram czosnek z odrobiną soli i wrzucam do miski. Na warzywach kładę pół jajka i zalewam całość kefirem. Na koniec na środek wlewam łyżkę koncentratu i mielę odrobinę soli i pieprzu. Wierzch dekoruję jeszcze koperkiem.

344 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comentarios


bottom of page