To jest chłodnik dla naprawdę zabieganych lub leniwych. Przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut i za to bardzo go lubię. W zależności od tego, czy muszę wyjść z domu, czy nie dodaję czosnek lub nie. Na gorące dni nie ma nic lepszego!
Składowe na jedną miskę dla jednej osoby
Łyżka koncentratu barszczu czerwonego w szklanej butelce
1 duży kefir lub zsiadłe mleko
½ jajka na twardo
½ ogórka
1 ogórek małosolny
2,3 rzodkiewki
garść koperku
garść szczypiorku
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
sól w młynku
pieprz kolorowy w młynku
Wszystkie składniki trzymam w lodówce, żeby nie tylko kefir był zimny. Jajko gotuję na twardo i zostawiam do przestygnięcia. Na desce kroję drobno ogórki i rzodkiewki, wrzucam do miski. Następnie kroję drobno koperek i szczypiorek (cienki), ucieram czosnek z odrobiną soli i wrzucam do miski. Na warzywach kładę pół jajka i zalewam całość kefirem. Na koniec na środek wlewam łyżkę koncentratu i mielę odrobinę soli i pieprzu. Wierzch dekoruję jeszcze koperkiem.
Comentarios