top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Ciasto marchewkowe

Zaktualizowano: 29 cze 2018

Ciasto marchewkowe jest chyba ulubioną pozycją moich dzieci. Przepis ten jest wypadkową kilkunastu, które zrobiłam w poszukiwaniu „zdrowego ciasta”. Ma dużo marchwi, orzechów i migdałów, a mało cukru i mąki. Jest bardzo proste do zrobienia. Uwielbiam je do porannej kawy. Z resztą, o każdej porze. Jest wilgotne, puszyste, chrupiące od orzechów i nie za słodkie.


ciasto marchewkowe

400 g marchwi

4 jajka

185 g oleju słonecznikowego

150 g mąki pszennej

150 g cukru brązowego nierafinowanego

100 g orzechów włoskich

100 g migdałów mielonych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

¾ łyżeczki soli

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mixu do piernika

1 łyżeczka startego imbiru


Jajka miksuję z cukrem w malakserze. Dodaję olej. Przez sitko wsypuję pozostałe składniki suche. Masę przelewam do miski. Dodaję startą na grubej tarce marchewkę, migdały i pokruszone orzechy i dokładnie mieszam. Tortownicę smaruję masłem i sypię mąką. Wlewam całość do tortownicy o średnicy 26 cm i piekę przez godzinę w temperaturze 180 stopni.


368 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page