Tę przystawkę moja Mama podawała gościom podczas uroczystych kolacji. Rzadko mieliśmy okazję ją próbować i może dlatego zapamiętałam ten smak na całe życie. W wersji delux można owinąć ugotowane cykorie szynką parmeńską, a następnie zalać beszamelem. To dosyć popularna przystawka w Belgii. Na zimowe wieczory jak znalazł.
Porcja dla 4 osób
Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz do smaku
50 g sera roquefort
4 cykorie
W garnku topię masło, dodaję mąkę i, nie rumieniąc, dokładnie mieszam. Dodaję zimne mleko, sól, pieprz, a na końcu kawałki pokruszonego roqueforta. Gotuję na bardzo małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Cykorie gotuję 10 minut. Następnie układam je w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, zalewam beszamelem i piekę w 180 stopniach do momentu zarumienienia sosu, ok. 20 min.
Comentarios