To jedno z moich ulubionych dań kuchni tajskiej. Jest lekkie, pożywne, zdrowe i bardzo smaczne. Świetnie sprawdza się z rybą czy mięsem, a stopień pikanterii można sobie regulować wedle uznania.
40 g pasty z czerwonego curry
700 ml mleka kokosowego
1/2 łyżki soli
1 łyżka cukru palmowego (lub brązowego)
11/2 łyżki sosu sojowego
5 tajskich małych bakłażanów lub 1/2 dużego
garść groszku cukrowego
5 małych kukurydz
5 małych różyczek brokułu
5 winogron
5 kawałków ananasa
5 różyczek kalafiora
5 liści kafiru
3 chilli lub mniej, jeżeli nie przepadamy za zbyt ostrym curry
6 liści tajskiej bazylii
łyżka oleju
Pastę z czerwonego curry można teraz kupić właściwie w każdym supermarkecie. Na pewno w sklepach z artykułami z kuchni świata znajdzie się ich większy wybór. Dobrze jest wybrać organiczną, nie nafaszerowaną utrwalaczami.
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pastę curry i dobrze mieszam. Następnie wlewam mleko kokosowe, dodaję sól, cukier i sos sojowy i wszystkie warzywa. Zostawiam na małym ogniu na ok. 10 minut, żeby warzywa zrobiły się al dente, dodaję liście bazylii i podaję z jaśminowym ryżem.
Коментарі