top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Domowa Nutella

Zaktualizowano: 29 cze 2018

Chyba wszyscy ją kochają, ale przeraża mnie jej sklepowy skład. Postanowiłam więc poeksperymentować i wydaje mi się, że jest jeszcze lepiej. Nie, żebym się chwaliła - to zdanie moich dzieci. O to mi chodziło.


domowa nutella

200 gr orzechów laskowych

tabliczka gorzkiej czekolady 70%

tabliczka mlecznej czekolady

3 łyżki kakao

1 łyżka oleju roślinnego

3 łyżki cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

1/4 łyżeczki soli


Orzechy ze skórką wkładamy na 10 minut do rozgrzanego pieca (180 stopni), żeby skórki łatwo odeszły. Można też kupić orzechy bez skórki (blanszowane), co oszczędzi nam zajęcia rodem z Kopciuszka. Na patelni rozpuszczam cukier i wrzucam orzechy, mieszając tak, żeby karmel przywarł do nich w całości. Na ten gorący miks wrzucam czekoladę w kawałkach tak, żeby się roztopiła. Następnie w robocie kuchennym miksuję wszystkie składniki na największej mocy. Masa powinna być błyszcząca i w miarę gładka z drobinkami orzechów. Trzymam w lodówce. Wtedy nutella tężeje. Świetnie smakuje nie tylko na kanapce, ale i z naleśnikami.


domowa nutella

328 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page