top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Dyniowe kopytka z twarogiem

Jeżeli pieczecie dynię i trochę Wam zostanie - nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie resztek dyni!


kopytka dyniowe z twarogiem

















250 g pieczonej dyni

250 g gotowanych ziemniaków

100 g twarogu (można pominąć)

1 jajko (można pominąć)

200 g mąki lub więcej

1/2 łyżeczki soli


Upieczoną dynię i ugotowane ziemniaki miksuję z twarogiem, jajkiem i solą. Następnie zaczynam dodawać mąkę. W zależności od rodzaju ziemniaków i twarogu, trzeba jej dodać mniej lub więcej. Przy kleistych ziemniakach wystarczy nawet 100 gramów, a czasem trzeba sypnąć i 300 g mąki. Chodzi o to, by dosypać tyle mąki, żeby udało się zrobić wałek o grubości ok. 3 cm, który pokroimy w paski na kopytka. Im mniej mąki, tym lepiej, ale masa musi się trzymać. Ja sypię mąkę bezpośrednio na blat i powoli sypię mąkę zagniatając ciasto. Kiedy tylko wałek jest uformowany, kroję ciasto i wrzucam na wrzącą osoloną wodę. Kiedy kopytka wypłyną, wyciągam je z wody i zaczynam smażyć na stopionym maśle z szałwią. Serwuję z tartym parmezanem.


dyniowe kopytka z twarogiem

432 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page