Frittata jest niesłychanie pożywnym daniem i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może być daniem śniadaniowym, a z zieloną sałatą robi się świetnym lunchem. Na kolację do czerwonego wina też jej niczego nie brakuje. Warzywa wrzucane do masy jajecznej mogą się zmieniać w zależności od stanu lodówki. Prawie wszystko pasuje.
Porcja dla 4 osób
8 jajek
Cebula
4-5 pomidorków cherry przekrojonych na pół
garść liści baby szpinaku
3 podgotowane ziemniaki
garść oliwek
5-6 liści bazylii
łyżka oliwy
sól, pieprz
Jajka ubijam w dużej misce. Solę i pieprzę. Cebulę kroję w kostkę i smażę na złoto. Wkładam do miski z jajkami. Ziemniaki kroję w półcentymetrowe paski i obsmażam, następnie wkładam do miski. Dodaję szpinak, pomidorki, oliwki i dokładnie mieszam. Przelewam całość na patelnię, chwilę smażę i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 10-12 minut, żeby masa się ścieła i góra zarumieniła. Po wyjęciu z pieca dekoruję liśćmi bazylii.
Comments