Gazpacho andaluzyjskie jest bardzo pomidorowe. Pozostałe warzywa są delikatnym dodatkiem. Uwielbiam pomidory, dlatego ta wersja najbardziej przypadła mi do gustu. Do jedzenia wyłącznie latem, kiedy nasze pomidory osiągają pełnię smaku i soczystości.
1 kg pomidorów malinowych
1 zielona papryka
1 ogórek
1 cebula
kromka chleba
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
3 łyżki octu z czerwonego wina
sól
Pomidory obieram ze skórki (nie jest to konieczne, ale ja wolę). Kroję na ćwiartki i wrzucam do malaksera. Paprykę oczyszczam z nasion, ogórka i cebulę obieram, kroję na kawałki i również wkładam do malaksera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelewam do miski i wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. W Andaluzji gazpaczo często serwowane jest w szklankach do whiskey.
コメント