Gazpacho andaluzyjskie jest bardzo pomidorowe. Pozostałe warzywa są delikatnym dodatkiem. Ta wersja jest zmodyfikowana w stosunku do oryginalnej. Zamiast papryki daję w niej truskawki. Jest delikatniejsza i bardzo letnia.
1 kg pomidorów malinowych
250 g truskawek
1 ogórek
1 cebula
kromka chleba
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
3 łyżki octu z czerwonego wina
sól
Pomidory obieram ze skórki (nie jest to konieczne, ale ja wolę). Kroję na ćwiartki i wrzucam do malaksera. Ogórka i cebulę obieram, kroję na kawałki i również wkładam do malaksera. Dodaję pozostałe składniki i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelewam do miski i wstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. W Andaluzji gazpaczo często serwowane jest w szklankach do whiskey.
Comments