top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Groszek cukrowy po azjatycku

Zaktualizowano: 29 cze 2018

To świetny dodatek do mięsa i ryb, ale samodzielnie może stanowić świetną przekąskę lub lekki lunch. Najchętniej zjadam całą miskę. Można na ryżu dla większego nasycenia.



groszek cukrowy po azjatycku

300-400 g groszku cukrowego

3 łyżki oleju roślinnego

zmiażdżony ząbek czosnku

3 łyżki sosu sojowego

1/4 łyżeczki oleju sezamowego

szczypta płatków chilli (w zależności od upodobań)

1/4 łyżeczki brązowego cukru

2 łyżki sezamu


Groszek myję i osuszam. Wszystkie składniki (oprócz oleju do smażenia) mieszam w słoiku. Rozgrzewam olej na woku i wrzucam groszek. Mieszam przez ok. 30-50 sekund, po czym zalewam sosem i jeszcze chwilę mieszam tak, żeby wszystkie fasolki były w sosie. Ważne, żeby groszek był chrupiący i kruchy, a nie miękki.

1634 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page