To świetny dodatek do mięsa i ryb, ale samodzielnie może stanowić świetną przekąskę lub lekki lunch. Najchętniej zjadam całą miskę. Można na ryżu dla większego nasycenia.
300-400 g groszku cukrowego
3 łyżki oleju roślinnego
zmiażdżony ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1/4 łyżeczki oleju sezamowego
szczypta płatków chilli (w zależności od upodobań)
1/4 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki sezamu
Groszek myję i osuszam. Wszystkie składniki (oprócz oleju do smażenia) mieszam w słoiku. Rozgrzewam olej na woku i wrzucam groszek. Mieszam przez ok. 30-50 sekund, po czym zalewam sosem i jeszcze chwilę mieszam tak, żeby wszystkie fasolki były w sosie. Ważne, żeby groszek był chrupiący i kruchy, a nie miękki.
Comments