Mój mąż może jeść hummus codziennie. Nie zawsze mam czas na domową produkcję, ale w lodówce hummus musi być. Najbardziej lubimy zwykły hummus lub z suszonymi pomidorami albo z natką pietruszki. Jadłam hummus w Turcji, Grecji, Egipcie i Izraelu. Każdy był trochę inny. Mój jest dla mnie idealny.
Słoik cieciorki w zalewie (250 g)
2 łyżki tahini
2 łyżki z wyciśniętej cytryny
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 ząbek czosnku
sól i pieprz kolorowy w młynku
opcjonalnie:
garść suszonych pomidorów lub garść natki pietruszki lub łyżka oliwy chilli/harrisy
Do malaksera wrzucam wszystkie składniki i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli dodaję suszone pomidory czy pietruszkę, miksuję tylko chwilę, bo lubię czuć ich smak.
Comments