top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Jajka faszerowane

Zaktualizowano: 29 cze 2018

Jajka w tej postaci jem wyłącznie na Wielkanoc. To dla mnie smak dzieciństwa w czystej postaci. Jestem wzruszona za każdym razem kiedy je jem. Mają bardzo subtelny smak. Warto się namęczyć, żeby je zrobić.



jajka faszerowane

4 jajka na twardo

½ pęczka koperku

łyżka śmietany 18%

2 łyżki masła

sól, pieprz czarny

bułka tarta


Ugotowane jajka studzę w zimnej wodzie, a następnie ostrym i ciężkim nożem przecinam je na połówki. Lepiej mieć zapas jajek, bo skorupka często pęka i do niczego się nie nadaje. Wyjmuję jajka ze skorupek i drobno siekam. Można też zmiksować w malakserze. Dodaję drobno posiekany koperek, sól, pieprz i łyżkę śmietany. Dokładnie mieszam i łyżeczką wkładam masę do skorupek. Wygładzam powierzchnię jajek i posypuję ją bułką tartą. Następnie rozgrzewam masło i kładąc delikatnie jajka „twarzą w dół” smażę na małym ogniu, aż bułka będzie brązowa.

198 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page