top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Kapusta z grzybami

Nie ma dla mnie Świąt bez kapusty z grzybami. W moim domu rodzinnym była serwowana z łazankami. Całość zapiekana w piecu. Ta sama kapusta służyła jako farsz do pierogów. To dla mnie smak idealny: kwaśny, słodki, maślany. Tak smakują Święta. Do tego świetnie się mrozi i dlatego postanowiłam w tym roku zrobić ją wcześniej i zamrozić. Skruszeje i będzie jeszcze lepsza. A na Wigilię jedno danie mniej do zrobienia.


kapusta z grzybami

1 kg kapusty kiszonej

50 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)

2 średnie cebule

3 łyżki oleju roślinnego

sól i pieprz

2 łyżki masła


Kapustę płuczę zimną wodą, kroję, wkładam do garnka, zalewam wodą tak, żeby była przykryta i gotuję przez godzinę. Grzyby w garnku zalewam wrzącą wodą i przykrywam. Zostawiam je na co najmniej 30 minut. Wodę z grzybów wlewam do kapusty. Gotuję. Po godzinie kapustę odcedzam na sitku i odciskam. Na patelni zarumieniam posiekane drobno cebule na 3 łyżkach oleju. Dodaję kapustę i pokrojone w paski grzyby. Solę i pieprzę stale mieszając. Na koniec dodaję masło i dobrze mieszam. (Weganie pomijają ostatni krok)

282 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page