To danie lekkie, zdrowe o delikatnie ostrej nucie. Dla mnie nie do znudzenia.
Składniki dla dwóch osób
200 g kaszy jaglanej
400 g filetu z łososia
awokado
100 g ciecierzycy
pomidorki śliwkowe lub truskawkowe
garść pestek dyni
garść sezamu
garść pokrojonej kolendry
garść pokrojonej natki pietruszki
gałązka rozmarynu
sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z wyciśniętej cytryny
pół łyżeczki miodu
pół łyżeczki Srirachy (pikantna tajska pasta z chilli)
pieprz zmielony, sól
Kaszę jaglaną płuczę na sitku i gotuję we wrzątku przez ok. 15 minut. Do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) wkładam na blasze łososia polanego oliwą, posypanego pieprzem z gałązką rozmarynu. 20 minut powinno wystarczyć, żeby łosoś się zarumienił, ale w środku był wilgotny. Do miski do zupy wkładam kaszę, ciecierzycę, pomidorki kroję w ćwiartki, awokado przecinam na pół, wyjmuję pestkę i łyżeczką wydłubuję po kawałku i układam na kaszy. Posypuję ziarnami, zieleniną, układam po kawałku upieczonego łososia i polewam całość sosem. Na talerzu najlepiej wszystko dokładnie wymieszać, żeby sos dotarł wszędzie.
Comments