Ja już czuję Święta. Dzielę się zatem przepisem na korzenne ciasteczka, które są nie tylko smaczne, ale i sprawdzą się jako ozdoby choinkowe. Do tego dzieci mają frajdę robiąc je razem ze mną.
250 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru brązowego
jajko
1,5 łyżki przyprawy piernikowej
2 łyżeczki miodu
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C. Masło z cukrem pudrem ubijam w robocie kuchennym. Dodaję jajko i miksuję. Dodaję miód i przyprawy, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli mam czas, formuję z ciasta kulę, zawijam w folię spożywczą i wstawiam do lodówki, jeżeli nie wałkuję ciasto cienko, na ok. 3 mm i wycinam foremkami wzory. Układam ciastka na blasze na papierze do pieczenia i piekę ok. 10 min. Na Święta jak znalazł. Można zrobić dziurki i powiesić na choince.
Comentarios