Buraki lubię w każdej postaci. Na pierwszym miejscu zawsze chyba będą zasmażane, ale to przejaw mojej sentymentalnej natury. Uwielbiam je pieczone, w zalewie, surowe, marynowane…To właściwie temat na osobną debatę. Poniżej przepis na zupę warzywną, w której burak, chociażby ze względu na kolor dominuje, ale znajdziemy w niej inne, jakże zdrowe i smaczne składniki.
½ kg buraków
cebula
2 ząbki czosnku
ziemniak
marchewka
260-300 g (puszka) krojonych pomidorów
gałązka tymianku
750 ml bulionu
100 g koziego twarożku
garść natki
garść pestek dyni
sok z ½ cytryny
łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz z młynka
Ten przepyszny i zdrowy krem najbardziej lubię robić z pieczonych buraków. Jeżeli mam czas dzień wcześniej wkładam buraki w folii do pieca na 1,5 godziny na 180 stopni. Obieram po ostygnięciu i kroję w kostkę. Jeżeli moje planowanie legnie w gruzach, obieram buraki, kroję i zesmażam na patelni z pozostałymi warzywami. Wszystkie warzywa kroję w kostkę, nie musi być pięknie, bo i tak wszystko zmiksujemy. Zesmażam warzywa, zalewam bulionem (takim, jak kto lubi – ja używam warzywnego), dodaję pomidory, gałązkę tymianku i gotuję około 30 minut. Dodaję wyciśniętą cytrynę, wyjmuję tymianek, solę i pierzę, a następnie blenduję. Podaję z łyżką koziego twarożku z pestkami dyni i pokrojoną natką.
댓글