top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Krem z dyni i żółtych warzyw

Zaktualizowano: 29 cze 2018

Kiedy za oknem szaro poprawiam sobie humor tą kolorową zupą. Nie tylko dobrze wygląda, rozgrzewa, jest zdrowa, ale wybornie smakuje.


krem z dyni i żółtych warzyw

4 porcje

300 g dyni

2 marchwie

1 pietruszka

½ żółtej papryki

¼ selera

1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu lub kostka rosołowa

łyżka śmietany, maślanki lub mleka kokosowego do zabielenia

sok z ½ limonki

½ łyżeczki chilli

1 cm imbiru

garść prażonych pestek z dyni

100 g startego chedaru


Warzywa obieram, kroję na kawałki, dodaję koncentrat bulionu i gotuję przez 20 minut na niewielkim ogniu. Następnie blenduję, dodaję sok z limonki, odrobinę soli i pieprzu, chilli, zabielam i nalewam do miski. Dekoruję pestkami dyni i startym chedarem.



389 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page