Kiedy robi się zimno, ten gorący aksamitny krem poprawi Ci nastrój. Prosty, smaczny i niezbyt czasochłonny. Jednym słowem: ideał!
dwa pory
4 średnie ziemniaki
3 łyżki masła
1/2 l bulionu warzywnego lub 1/2 l wody i kostka rosołowa warzywna
łyżka listków tymianku
2 listki mięty
3 listki bazylii
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
liść laurowy
2 ziela angielskie
sól i pieprz
W garnku o grubym dnie (najlepiej) smażę na maśle pokrojone w kostkę ziemniaki, po kilku minutach dodaję pokrojone w plasterki białe części pora. Mieszam, duszę pod przykrywką przez kolejne 5-10 minut, żeby pory zmiękły, a następnie zalewam bulionem, dodaję suszony tymianek, liść laurowy i ziele angielskie i gotuję pod przykryciem ok. 20-30 minut. Wyjmuję ziele i liść. Następnie dodaję świeże zioła, odrobinę soli i pieprzu i blenduję. Gotowe!
Comments