Kurczak pieczony jest dobry na każdą okazję. Jest to niedzielny obiad idealny, zadowala zarówno dzieci, jaki i dorosłych. Każdy ma swoją ulubioną część. Dobrze smakuje zimny na kanapce, jeżeli jakiś kawałek ostanie się po obiedzie. Można też z łatwością zapakować go w folię i wyruszyć na rodzinny piknik. Będziemy potrzebowali tylko dużo ręczników papierowych. Kurczak wreszcie świetnie smakuje marynowany z grilla. Na majówkę w sam raz.
1 kurczak pieczony ok. 1,5 kg
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
1/2 kg ziemniaków
½ kg marchwi
½ buraków
¼ kg pietruszki
Kurczaka myję i kładę na środku blachy. Polewam go łyżką oliwy, układam gęsto plasterki czosnku, posypuję solą i majerankiem. Umyte warzywa kroję w grube kawały, żeby wytrzymały cały czas pieczenia kurczaka, polewam je oliwą i posypuję ziemniaki ziołami prowansalskimi. Całość wkładam pod folią aluminiową do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Czas pieczenie to 25 minut na każde pół kilo mięsa. Na ostatnie pół godziny zdejmuję folię, żeby kurczak się zarumienił.
留言