top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Mazurek pomarańczowy

Zaktualizowano: 29 cze 2018

Nie mogę pojąć dlaczego mazurki robi się tylko raz w roku. Dla mnie to ciasto doskonałe przez cały rok.


mazurek pomarańczowy

Ciasto:

2 niepełne szklanki mąki pszennej

½ kostki masła (100 g)

½ szklanki cukru pudru

3 ugotowane na twardo żółtka

Polewa:

3 pomarańcze

1 cytryna

2 łyżeczki żelatyny

1 szklanka cukru trzcinowego

100 g migdałów


Masło siekam z mąką, dodaję cukier i ugotowane żółtka. Szybko zagniatam. Z ciasta formuję kulę, owijam folią spożywczą i wkładam na pół godziny do lodówki. Zimnym ciastem wylepiam formę (ja lubię prostokątne lub kwadratowe) i wkładam do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na ok. 30 minut. Ciasto musi być zarumienione. Pomarańcze i cytrynę myję szczotką i parzę wrzątkiem. Miksuję je na drobno w malakserze, a następnie smażę z cukrem przez ok. pół godziny. Rozpuszczam 2 łyżeczki żelatyny w pół szklance wody i dodaję do owoców. Zagotowuję i wylewam na wyjęte z pieca ciasto. Dekoruję obranymi migdałami lub płatkami migdałów. Można brzegi mazurka polać rozpuszczoną gorzką czekoladą.

218 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page