top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Maślane ciasteczka

Zaktualizowano: 29 cze 2018

Te ciastka są niesłychanie proste i do zrobienia w pół godziny. Kiedy nic słodkiego nie mamy w domu, składniki na tę słodycz zawsze się znajdą. U mnie w domu blacha znika momentalnie.


maślane ciasteczka

Na jedną blachę


160 g mąki pszennej

130 g masła w temperaturze pokojowej

50 g cukru trzcinowego

1 łyżka cukru waniliowego


Nastawiam piekarnik na 190 stopni C. Ciasto zagniatam tak szybko, że piekarnik ledwo zdąży się zagrzać. Wszystkie składniki porządnie ugniatam w misce (może być w robocie). Ciasto musi mieć jednolitą strukturę. Następnie wykładam blachę papierem do pieczenia i albo formuję z całego ciasta walec, który kroję na plasterki o grubości ok. 8mm) albo formuję kulki, które następnie spłaszczam (ten wariant wolą moje dzieci, bo jest więcej zabawy). Ważne, żeby wszystkie ciastka były mniej więcej tej samej grubości, żeby się równo wypiekły. Mogą mieć różne kształty. Dla dzieci posypuję je jeszcze grubym cukrem, ale dla mnie nie jest to konieczne. Należy też zachować odstęp 2-3 cm pomiędzy ciastkami, bo pod wpływem ciepła rozchodzą się na boki. Trzymam je w piecu 10-12 minut, nie więcej i daję im chwilę na ostygnięcie, żeby się nieco utwardziły. To ciastka, które chciałabym mieć zawsze pod ręką. Bardzo przypominają mi szkockie shortbread.

238 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page