Czasami, kiedy nie mogę zasnąć, przychodzą mi pomysły na nowe dania. Tak było i tej nocy, kiedy wybudzona przez moją młodszą córkę przewracałam się z boku na bok. Nie żałuję, bo wymyśliłam jesienne śniadanie mocy: owsiankę z orzechami, ziarnami i dynią. Pycha! Czy Wy też możecie jeść dynię codziennie?
3 łyżki płatków owsianych
garść różnych orzechów (np.: włoskich, laskowych, pini i nerkowca)
łyżeczka siemienia lnianego
łyżeczka pestek słonecznika
łyżeczka czarnego sezamu
100 g dyni hokkaido
garść pokrojonej natki pietruszki
½ wyciśniętej cytryny
Ząbek czosnku (opcjonalnie)
Kilka płatków chilli
2 łyżki oliwy
sól
Do rozgrzanego do 200 stopni C pieca wkładam na papierze pokrojoną w kostkę dynię. Piekę ok. 20-25 minut. Owsiankę wraz z orzechami i ziarnami zalewam wodą tak, żeby przykryć wszystkie składniki. Mieszam co jakiś czas, żeby jej nie przypalić do momentu wchłonięcia wody. W międzyczasie szykuję sos: wyciskam ząbek czosnku, dodaję natkę pietruszki, płatki chilli, odrobinę soli, sok z wyciśniętej cytryny i dokładnie mieszam. Do miski wkładam owsiankę i wyjętą z pieca dynię, zalewam sosem i dokładnie mieszam. Najlepiej smakuje na ciepło.
留言