top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Pascha

Jestem wielką fanką sernika, także pascha w naturalny sposób leży w kręgu moich zainteresowań. Podobnie jak z mazurkiem, jestem przekonana, że raz w roku, to zdecydowanie za rzadko.


Pascha

1 kg zmielonego tłustego twarogu (może być wiaderko na sernik)

5 żółtek

kostka masła (200 g)

250 g śmietanki 30%

180 g brązowego cukru

ziarna z 1-2 lasek wanilii

bakalie (rodzynki, skórka z pomarańczy, płatki migdałów)


Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję śmietankę. Podgrzewam w garnku, nie zagotowując mieszając. Dodaję masło,  ser, ziarna wanilii i po dwie łyżki bakalii. Kiedy masa przestygnie, wlewam ją na podwójną gazę ułożoną na sitku w garnku, zawijam i przygniatam talerzykiem. Wkładam na noc do zamrażarki. Można jeść od razu jako lody, można poczekać, aż pascha się rozmrozi. Chyba tak wolę.

312 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

コメント


bottom of page