To błyskawiczne danie, które jest zdrowe, sycące i smaczne. Od kiedy odkryłam pastę miso, mam wrażenie, że pasuje prawie do wszystkiego. Ten sos sprawdza się świetnie z innymi pieczonymi warzywami, jak ziemniaki, marchewka, pietruszka, czy brokuły.
1/2 dyni piżmowej lub hokkaido
odrobina płatków chilli
oliwa z oliwek do polania
sos miso:
1 łyżeczka jasnej pasty miso
1 łyżeczka miodu
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1 ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę)
4-5 cm startego imbiru
Dynię kroję na 1/2 cm plastry, układam na blasze, skrapiam oliwą i płatkami chilli i wkładam do rozgrzanego do 220 stopni pieca na 40 min. Przygotowuję sos łącząc wszystkie składniki dobrze mieszając. Polewam nim warzywa po wyjęciu z pieca.
Comments