Tego dania spróbowałam pierwszy raz na babskiej kolacji u mojej koleżanki Agaty. Okazało się, że przepis pochodzi z książki „Poniedziałki bez mięsa” autorstwa rodziny McCartney’ów, w tym słynnego Beatlesa i jego córki, nie mniej znanej projektantki mody Stelli. Po tej kolacji pobiegłam do księgarni kupić tę książkę, bo słusznie czułam, że jeżeli jest tam tak dobry przepis, to będzie ich więcej. Dla osób lubiących jeść lekko i zdrowo, acz ze smakiem, to pozycja obowiązkowa. Przepis przytaczam wiernie. Jest świetnie zbalansowany.
Porcja dla 2 osób
1 mała dynia piżmowa
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
garść orzechów pinii
100 g sera koziego
2 łyżki oliwy
1 łyżka liści tymianku lub szałwii
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni, przecinam dynię na pół, usuwam pestki, układam połówki dyni na blasze i szykuję zalewę. Oliwę, posiekane chilli i czosnek oraz tymianek mieszam w misce i smaruję środek i brzegi dyni. Wkładam do pieca na 40 minut. Wyjmuję, posypuję orzechami i serem i wkładam jeszcze na 10 minut.
Comments