top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Pieczone szparagi z parmezanem

Zaktualizowano: 29 cze 2018

W krótkim niestety sezonie szparagowym, szparagi w tej wersji mogę jeść co drugi dzień. Jest to chyba najłatwiejszy sposób przygotowywania szparagów i może dlatego tak bardzo go lubię. Szparagi z pieca są chrupiące, a jednocześnie delikatne. Oliwa i parmezan nadają im wyrazistości.


pieczone szparagi z parmezanem

Pęczek zielonych szparagów (mogą być białe, ale ja jestem z frakcji zielonej)

Oliwa z oliwek

10 g parmezanu

sól, pieprz


Szparagi układam na folii aluminiowej na blasze tak, żeby jeden leżał obok drugiego. Polewam je oliwą i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Kiedy się delikatnie zabrązowią, po ok. 15 minutach, wyjmuję z pieca. Solę, pieprzę i ścieram na nie duże wiórki parmezanu. Polecam w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem i masłem.

376 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page