Kiedy studiowałam w Paryżu spróbowałam chyba wszystkich możliwych rodzajów quichy. Jestem wielką fanką ciast i ciasteczek, może dlatego tak przypadła mi do gustu.
Ciasto:
180 g mąki pszennej
120 g masła
1 jajko
½ łyżeczki soli
Pokrojone na kawałki masło ugniatam z mąką. Dodaję jajko i sól i zagniatam ciasto. Jeżeli mam czas formuję kulkę, owijam w folię i wstawiam na godzinę do lodówki. Jeżeli nie, wykładam ciasto na blachę o średnicy 26 cm. Spód powinien mieć ok. 3 mm, boki trochę więcej. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i wkładam sam spód na 10 min, żeby nabrał koloru. Zmniejszam temperaturę do 180 stopni i zabieram się za farsz.
100-150 g koziego sera (rolady lub świeżego)
100 g pomidorków
garść rukoli
200 g śmietany
3 jajka
sól, pieprz
Na spodzie ciasta układam plastry lub kawałki sera i połówki pomidorków. Następnie mieszam śmietanę z jajkami, solą i pieprzem i zalewam wszystkie składniki. Piekę 35-40 minut. Wyjmuję z pieca i dekoruję rukolą.
Comments