Uwielbiam to połączenie smaków, które powstało w mojej głowie z chęci pogodzenie tak lubianych przeze mnie składników. Jest to sałata, która nie tylko świetnie smakuje, ale i dobrze wygląda przez połączenie kolorystyczne.
Składniki dla 4 osób
200-250 g miksu sałat (lodowa, rucola, radicchio, roszpunka, etc.)
4-5 boczniaków
100 g kulek buraków w zalewie
100 g koziego sera w roladzie pleśniowej
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka balsamico
sól, pieprz czarny w młynku
Do szerokiej miski wrzucam umyty miks sałat, dodaję kulki buraka. Następnie kroję w plasterki czosnek, boczniaki na trójkąty (przeważnie jeden boczniak na 3-4 kawałki) i wrzucam je na patelnię z łyżką oliwy. Boczniaki muszą oddać wodę i zarumienić się. Układam jeszcze gorące boczniaki z czosnkiem na sałacie, a na wierzch układam grubo pokrojony w trójkąty kozi ser. Całość polewam trzema łyżkami oliwy i jedną łyżką balsamico, solę i pieprzę. Gotowe!
Comentarios