Ta bliskowschodnia sałatka jest idealna wiosną i latem. Orzeźwiająca, pełna witamin i smaku świeżych warzyw w połączeniu z gorącym serem długo nie daje o sobie zapomnieć. Rzodkiewki grillowane, choć u nas rzadko spotykane, nabierają nowego, zaskakującego smaku. Można serwować z humusem.
Garść liści botwiny
Garść liści szczawiu
Młoda sałata
6 rzodkiewek przeciętych na pół
3 małe dymki ze szczypiorkiem
2 łyżki kolendry
3 łyżki natki pietruszki
200 g pomidorków koktajlowych
1 ogórek
1 czerwona lub żółta papryka
plaster sera halloumi (ok. 100 g)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego (lub cytryny)
sól i pieprz
Wszystkie składniki myję i suszę. Liście sałaty rwę na kawałki i wkładam do dużej miski. Dodaję pozostałe składniki: pomidorki kroję na ćwiartki, ogórki i paprykę w dużą kostkę. Na rozgrzanej patelni grillowej układam rzodkiewki przekrojone na pół i ser. Wystarczy dosłownie 1-2 minuty. Ser układam na warzywach, polewam oliwą, octem, solę i pieprzę.
Komentarze