top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Sałatka jarzynowa

Zaktualizowano: 29 cze 2018

To absolutny fundament naszego wielkanocnego śniadania. Robię jej wielką michę. W przypadku mniejszej ilości osób można po prostu podzielić składniki na pół.



sałatka jarzynowa

10 jajek

8 średnich marchewek

3 pietruszki

1 seler

1 por

6 ogórków kiszonych

puszka groszku konserwowego

10 ziemniaków

100-150 g majonezu

sól, pieprz czarny


Jajka gotuję na twardo i czekam, aż się schłodzą. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki gotuję w koszulkach przez ok. 20 minut. Ważne, żeby warzywa były twarde, nie rozgotowane. Obieram warzywa i kroję w kostkę o bokach około pół centymetra. Ogórki i jajka również. Do wielkiej miski wsypuję pokrojone warzywa, groszek i jajko. Pora kroję w cieniutkie paseczki w poprzek. Dodaję majonez, dużo. Sól i pieprz czarny z młynka. Przyprawienie jest już kwestią gustu. Ja lubię sporo soli i pieprzu.

149 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page