top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Słodkie ziemniaki i kolorowe marchewki pieczone z rozmarynem

Zaktualizowano: 29 cze 2018

Słodkie ziemniaki są tradycyjnym dodatkiem do dziękczynnego indyka. Najbardziej lubię je chrupiące z pieca z dodatkiem świeżego rozmarynu.


słodkie ziemniaki i kolorowe marchewki pieczone z rozmarynem

4-5 dużych słodkich ziemniaków (batatów)

łyżka świeżego rozmarynu lub zioła prowansalskie

łyżeczka grubo zmielonej soli

łyżka oliwy


Ziemniaki obieram, myję i kroję na ósemki (w łódeczki). Blachę smaruję odrobiną oliwy, układam ziemniaki obok siebie, polewam oliwą, posypuję solą i rozmarynem. Wkładam do pieca na ok. 40 minut. Trzymam je w piecu dopóki się porządnie nie zarumienią, a właściwie są na granicy spalenia. Tak smakują najlepiej.


36 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page