top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Suflet serowy

Zaktualizowano: 29 cze 2018

To puszyste, delikatne jak pianka danie jest niesłychanie sensualne. Widziałam wielokrotnie rozmarzony wzrok gości, kiedy pierwszy raz kosztowali tej subtelnej potrawy. To gwarantowany dobry początek miłego wieczoru. Zwłaszcza, że suflet lubi towarzystwo czerwonego wina.


suflet serowy

2 łyżki mąki

4 łyżki masła (2 do wysmarowania naczynia)

1 ½ szklanki mleka 3,2%

5 jajek

250 g startego gruyere’a lub comte

gałka muszkatołowa

sól

2 łyżki bułki tartej


W małym garnku na małym ogniu przygotowuję zasmażkę: rozpuszczam masło i dodaję mąkę. Mieszam do uzyskania jednolitej masy, po czym dolewam zimne mleko i dokładnie mieszam do momentu, aż masa zgęstnieje. Zdejmuję z ognia, solę i dodaję szczyptę startej gałki muszkatołowej. Do masy dodaję żółtka, starty ser i dokładnie mieszam. Następnie ubijam pianę z białek dodając szczyptę soli i łączę obie masy mieszając. Naczynie na suflet musi być wysokie, bo danie wyrośnie i najlepiej okrągłe. Smaruję je masłem i posypuję bułką tartą. Wlewam do masę do środka i wkładam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 30 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie, bo suflet opadnie! Suflet musi wyrosnąć i lekko się zarumienić. Najlepiej smakuje gorący prosto z pieca z sałatą w sosie vinaigrette.


85 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page