top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami korzennymi

Zaktualizowano: 29 cze 2018


zapiekanka ziemniaczana z warzywami korzennymi

Chyba każdy z nas pamięta zapiekankę ziemniaczaną z domu. Dla mojej Mamy był to świetny sposób utylizacji resztek. Kiedy zostało jakieś mięso i trochę ziemniaków, zaraz wyczarowywała to proste danie. Ja proponuję przekładaniec warzywny z serem gruyere, który jest dla mnie nie do znudzenia i pasuje prawie do wszystkiego.


8 ziemniaków

2 cebule

2 duże buraki

3 marchewki

1 seler

2 pietruszki

200 g gruyera

200 g śmietany 22%

2 jajka

łyżka masła

sól i pieprz z młynka


Warzywa (z wyjątkiem cebuli) gotuję na pół twardo, około 20 minut. Po ostygnięciu obieram i kroję w grube plastry (ok. 0,7 cm). Połowę ziemniaków układam na dnie wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Następnie zesmażam pokrojoną w talarki cebulę i układam na ziemniakach. Potem warstwami pozostałe warzywa. Kończę warstwą z pozostałych ziemniaków. W miseczce mieszam śmietanę z jajkami, solą i pieprzem i polewam warzywa. Wierzch posypuję startym serem i zapiekam przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.


228 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page