Chyba każdy z nas pamięta zapiekankę ziemniaczaną z domu. Dla mojej Mamy był to świetny sposób utylizacji resztek. Kiedy zostało jakieś mięso i trochę ziemniaków, zaraz wyczarowywała to proste danie. Ja proponuję przekładaniec warzywny z serem gruyere, który jest dla mnie nie do znudzenia i pasuje prawie do wszystkiego.
8 ziemniaków
2 cebule
2 duże buraki
3 marchewki
1 seler
2 pietruszki
200 g gruyera
200 g śmietany 22%
2 jajka
łyżka masła
sól i pieprz z młynka
Warzywa (z wyjątkiem cebuli) gotuję na pół twardo, około 20 minut. Po ostygnięciu obieram i kroję w grube plastry (ok. 0,7 cm). Połowę ziemniaków układam na dnie wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Następnie zesmażam pokrojoną w talarki cebulę i układam na ziemniakach. Potem warstwami pozostałe warzywa. Kończę warstwą z pozostałych ziemniaków. W miseczce mieszam śmietanę z jajkami, solą i pieprzem i polewam warzywa. Wierzch posypuję startym serem i zapiekam przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Comments