top of page
Zdjęcie autoraKatarzyna Meller

Zupa grzybowa

Zaktualizowano: 29 cze 2018

Zupa grzybowa to nasze dobro narodowe. Jesienią i zimą mało jest lepszych dań. Moi bracia są wielkimi fanami tej zupy. Nasza Mama robiła ją w dwóch wariantach: ze świeżych grzybów i z suszonych. Ja podaję przepis ze świeżych grzybów (ewentualnie mrożonych).


zupa grzybowa

200 g prawdziwków

50 g maślaków

1 cebula

1,5 l wywaru z jarzyn lub rosołu

1 łyżka masła

3-4 łyżki śmietany 22%

natka pietruszki

sól, pieprz czarny



Drobno posiekaną cebulę duszę na maśle. Dodaję drobno posiekane umyte grzyby. Duszę przez ok. kwadrans, po czym wrzucam całość do garnka z wywarem warzywnym lub rosołem. Ja przeważnie robię wywar na włoszczyźnie (bez kapusty). Zagotowuję zupę, dodaję sól i pieprz i zostawiam na małym ogniu na kwadrans. Wyłączam palnik i zaprawiam zupę śmietaną. Dodaję pokrojoną drobno natkę.


62 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page