Zupa grzybowa to nasze dobro narodowe. Jesienią i zimą mało jest lepszych dań. Moi bracia są wielkimi fanami tej zupy. Nasza Mama robiła ją w dwóch wariantach: ze świeżych grzybów i z suszonych. Ja podaję przepis ze świeżych grzybów (ewentualnie mrożonych).
200 g prawdziwków
50 g maślaków
1 cebula
1,5 l wywaru z jarzyn lub rosołu
1 łyżka masła
3-4 łyżki śmietany 22%
natka pietruszki
sól, pieprz czarny
Drobno posiekaną cebulę duszę na maśle. Dodaję drobno posiekane umyte grzyby. Duszę przez ok. kwadrans, po czym wrzucam całość do garnka z wywarem warzywnym lub rosołem. Ja przeważnie robię wywar na włoszczyźnie (bez kapusty). Zagotowuję zupę, dodaję sól i pieprz i zostawiam na małym ogniu na kwadrans. Wyłączam palnik i zaprawiam zupę śmietaną. Dodaję pokrojoną drobno natkę.
Comments