Ta zupa ma same zalety: jest bardzo smaczna, sycąca i zdrowa. Zimą Cię umami. :-)
składniki:
5 cm pora pokrojone w plasterki i na ćwiartki
marchewka pokrojona w zapałki
1,5 cm imbiru bardzo drobno pokrojone lub starte
duża garść szpinaku
100-120 g pokrojonego w kostkę tofu
papryka chilli pokrojona w plasterki (można pominąć)
2 łyżki jasnej pasty miso
sezam do posypania
700 ml gorącej wody
2 łyżki oleju sezamowego
Na woka wlewam olej sezamowy. Kiedy olej będzie już rozgrzany, wrzucam pora, marchewkę, tofu, imbir i chilli. Mieszam energicznie, żeby nie przypalić warzyw. Smażę dosłownie minutę. Dodaję szpinak i mieszam do momentu, aż zmięknie. Do dwóch dużych misek wkładam po połowie warzyw. Gotuję wodę. Do litrowego dzbanka wkładam pastę miso i zalewam ją niewielką ilością wody (ok. 100 ml). Mieszam pastę do rozpuszczenia i dodaję pozostałą wodę. Zalewam warzywa w miskach i posypuję sezamem. Prawda, że proste?
Comments