Dobry, domowy żurek powinien być naszym towarem eksportowym. To zupa o niespotykanym smaku i walorach. Słodka cebula i ostry chrzan w połączeniu z kojącym ziemniakiem i białą kiełbasą tworzą balans idealny.
na zdjęciu moja córka Marusia z misą żurku parę lat temu, foto: #radekpolak
Butelka zakwasu na żurek (500 g)
2 litry wody lub bulionu
1 cebula
150 g szynki
3 białe kiełbasy
200 g boczku w kawałku
5 ząbków czosnku
3 ziemniaki
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki chrzanu
jajko na twardo
sól i pieprz
Cebulę pokrojoną w kostkę zarumieniam na patelni na oliwie, dodaję pokrojoną w kostkę szynkę i kiełbasę w całości. Do garnka wlewam wodę i zakwas, dodaję boczek w kawałku, liść laurowy, ziele angielskie, chrzan, odrobinę majeranku, sól, pieprz, zawartość patelni oraz czosnek i obrane i pokrojone w kostkę surowe ziemniaki. Całość gotuję na małym ogniu przez ok. godz. Serwuję krojąc kiełbasę w plasterki z połową jajka na twardo. Ja lubię żurek mocno chrzanowy więc często już na talerzu dodaję sobie jeszcze łyżkę.
Comments